Millainen ajajalisenssi minun kannattaa valita harrastaessani enduroa?

Jotta voisit osallistua endurokisoihin, tulee sinulla olla asianmukainen ajajalisenssi. Kannattaa valita juuri omiin tarpeisiin sopiva lisenssi, koska hinnoissa on suuria eroja. Älä siis maksa turhasta, vaan vertaile erilaisia vaihtoehtoja tarkkaan ja valitse juuri omiin tarpeisiisi sopivin vaihtoehto. Vuonna 2017 täysi-ikäisten ajajalisenssin hinnat vaihtelevat 60 eurosta reiluun 400 euroon. Harrastelisenssi, joka oikeuttaa kilpailemaan vain oman seuran tai kerhon sisäisissä kisoissa, on edullisin vaihtoehto, mutta kannattaa miettiä, riittääkö tämä lisenssi juuri sinulle. Ehkä havittelet osallistumista myös muihin endurokisoihin. Usein nälkä kasvaa syödessä ja myös omat tavoitteet saattavat nousta innostuttuasi lajista toden teolla.

Millainen on Kaikki lajit -lisenssi?

Jos valitset Kaikki lajit -lisenssin, voit kilpailla kaikilla tasoilla niin moottorikelkka- kuin moottoripyöräkisoissa osallistuen kaikkiin lajeihin sekä Suomessa että ulkomailla. Kaikki lajit -lisenssi ei kuitenkaan koske EM- eikä MM-kilpailuja.

Mietit ehkä seuraavaksi, mitä tällainen lisenssi maksaa. Vuonna 2017 lisenssin hinta on 405 euroa. Onnettomuuden sattuessa omavastuusi on 100 euroa. Jos haluat harrastaa esimerkiksi Road Racingia tai Motocrossia ja kilpailla näissä lajeissa, on tämä lisenssi hyvä vaihtoehto.

Millainen on rajoitettu lisenssi?

Rajoitetun lisenssin hankittuasi voit kilpailla Suomessa sekä ulkomailla järjestetyissä moottorikelkka- ja moottoripyöräkilpailuissa. Vuonna 2017 tämä lisenssi maksaa 187 euroa ja sen omavastuu on 100 euroa. Muun muassa Drag Racing ja Trial Enduro ovat lajeja, joissa voi kilpailla rajoitetulla lisenssillä. Jos olet nainen ja iältäsi yli 16 vuotta, tulee sinun hankkia rajoitettu lisenssi.

Millainen on nuorisolajien lisenssi?

Jos olet alle 16-vuotias, on nuorisolajien lisenssi sopiva sinulle. Voit kilpailla tällä lisenssillä sekä Suomessa että ulkomailla. Lisenssi oikeuttaa kilpailemaan kaikissa moottorikelkka- ja moottoripyöräurheilun lajeissa. EM- ja MM-kilpailuihin ei kuitenkaan tälläkään lisenssillä ovi avaudu. Vuonna 2017 lisenssi maksaa 12-16-vuotiailta 130 euroa ja sen omavastuu on 100 euroa. Alle 12-vuotiaat saavat lisenssin ilmaiseksi.

Mikä on harrastelisenssi ja kenelle se sopii?

Jos haluat osallistua kilpailuihin vain oman seurasi tai kerhosi sisäisessä toiminnassa kotimaassa, on harrastelisenssi sinulle sopiva vaihtoehto. Et voi osallistua sillä muihin kisoihin. Vuonna 2017 harrastelisenssi maksaa 60 euroa ja sen omavastuu on 100 euroa.