Mistä endurossa on kyse?

Moni meistä on varmasti ihastellut Enduroajajien taitavuutta heidän taituroidessaan mitä haastavimmissa maastoissa pyrkien ajamaan haastavat reitit mahdollisimman nopeasti. Sijoitukset ovat sekunneista kiinni, joten virheisiin ei ole varaa. Tällä sivulla kerrotaan, mistä endurossa oikein on kyse.

Mitä enduro on?

Enduroa voi kenties parhaiten kuvata kutsumalla sitä moottoripyörien luotettavuusajoksi. Laji on haastava, koska kuljettajien tulee pystyä ajamaan moottoripyörällään erilaisissa erittäin haastavissa maastoissa. Haastavuutta lisää se, että vaikean maaston lisäksi ajajien pitää pyrkiä selviytymään reiteistä mahdollisimman nopeasti. Minuuttiaikataulu on tiukka. Jos kuljettaja myöhästyy aikatarkastusasemalta, hän saa sakkominuutteja, mikä ei tietysti ole hyvä juttu kisamenestyksen kannalta. Kisan aikana järjestetään myös erilaisia erikoiskokeita, jotka määrittelevät ajajien keskinäistä sijoitusta.

Jotta endurokuljettaja voisi osallistua kisoihin, tulee hänellä olla ajajalisenssi. Lisenssejä on olemassa monenlaisia ja onkin tärkeää valita juuri itselle ja omaan harrastukseen sopivin vaihtoehto. Esimerkiksi hankkimalla Kaikki lajit -lisenssin, on omavastuusi onnettomuuden sattuessa 100 euroa ja voit kilpailla MM- ja EM-kilpailuja lukuun ottamatta kaikissa lajeissa.

Millaisissa maastoissa enduroa ajetaan?

Kisaolosuhteet ovat yleisesti ottaen haastavat, vaikkakin ne voivat vaihdella yllättävän paljon. Motocrossradat, liukasta nurmea sisältävät nurmiradat ja vaikkapa vuorenrinteet ovat maastoja, joiden haasteisiin enduroajajat voivat joutua vastaamaan. Enduroradoille on tyypillistä, että ne sisältävät kulloisellekin järjestäjämaalle ominaisen maastopätkän. Suomessa tämä saattaa tarkoittaa suomaastoa, kun taas vaikkapa Portugalissa tämä voi tarkoittaa huimapäistä jyrkillä vuorenrinteillä ajamista. Ajajien tuleekin hallita moottoripyöränsä tilanteessa kuin tilanteessa.

Ketkä ovat tunnetuimpia suomalaisia alan harrastajia?

Jos olet harrastanut tai seurannut enduroa vähääkään, tunnet luultavasti ainakin nimeltä Kari Tiaisen, Juha Salmisen, Samuli Aron sekä Mika Aholan, joita pidetään kotimaamme lajin menestyneimpinä kuljettajina. Suomessa on järjestetty myös kansainvälisestikin merkittäviä endurokilpailuja sekä Kotkassa että Haminassa, joista löytyy monipuoliset maastot endurokuljettajille.

Miten enduro vaikuttaa ympäristöön?

Moni on huolissaan siitä, kuinka enduro vaikuttaa ympäristöön. Vaikutukset ovat kuitenkin melko vähäisiä, rajoittuen lähinnä melupäästöihin, joita niitäkin kontrolloidaan tiukoin kriteerein. Kilpailuihin osallistuvien moottoripyörien melutasot nimittäin mitataan eivätkä ne saa mennä yli tiettyjen raja-arvojen. Voidaankin sanoa, että endurokilpailujen aiheuttamat melupäästöt ovat alhaiset.