Miten enduroharrastuksen turvallisuutta voi parantaa?

Parhaimmillaan enduro on mukava, haastava ja antoisa harrastus, joka tuo elämään jännitystä. Se on kuitenkin myös harrastus, jossa voi sattua ja tapahtua ja tämän vuoksi onkin tärkeää huolehtia harrastajien ja kilpailijoiden turvallisuudesta.

Ennakointi on paras tapata parantaa omaa turvallisuutta

Ennakointi on tässäkin tapauksessa tärkeää ja se auttaa parantamaan kuljettajien turvallisuutta. Huolehdi siitä, että välineesi ovat kunnossa ja asianmukaiset ja että ajotaitosi vastaa niitä olosuhteita, joissa kilpailet tai harjoittelet. Liian haastavat ajo-olosuhteet altistavat kuljettajan helposti virheille. Vaikka endurossa onkin kyse oman itsen haastamisesta, ei omia kykyjä silti kannata yliarvioida, koska näin voi tulla tehneeksi kohtalokkaita virheitä. Uhkarohkeus ei sovi enduroradalle.

Huolehdi myös siitä, että kilpaillessasi ja harjoitellessasi vireystasosi on optimaalinen. Päihteet eivät tietenkään kuulu enduroradalle, mutta liian vähäinen uni on lähes yhtä suuri vaaratekijä kuin päihteet. Huolehdi siis siitä, että nukut riittävästi ennen harjoittelua tai kilpailua. Vaikka kisoihin olisi pitkä matka, kannattaa omasta yöunesta ja riittävästä levosta huolehtia. Väsyneenä teet helposti sellaisia virheitä, joita et virkeänä tekisi. Onnettomuudesta toipuminen voi viedä pitkään, eivätkä kaikki toivu välttämättä lainkaan. Tästä syystä onnettomuuksien ennaltaehkäisy onkin niin kovin tärkeää.

Valitse ajajalisenssisi huolellisesti

Valitse myös ajajalisenssisi huolellisesti. Varmista, että se sopii omiin kilpailutavoitteisiisi. Huomioi myös lisenssiin liittyvä omavastuu. On kuitenkin tärkeää mitoittaa lisenssi omien tarpeiden mukaan, muutoin tulee maksaneeksi turhasta.

Miten tulee toimia, jos vahinko hyvästä ennakoinnista huolimatta sattuu?

Jos vahinko kaikesta varautumisesta huolimatta sattuu, on tärkeää olla yhteydessä siihen vakuutusyhtiöön, joka vastaa vakuuttamisestasi enduroharrastuksen aikana. Vakuutusyhtiöltä saattaa löytyä kattava ja laadukas sairaanhoitoverkosto, jonka avulla pääset erityisen laadukkaan hoidon piiriin. Ota siis mahdollisimman pian yhteyttä vakuutusyhtiöön ja täytä urheiluvahinkoilmoitus. Joissakin vakuutusyhtiöissä tämä tapahtuu puhelimitse. Yhteystiedot onkin hyvä olla aina käsillä.

Saatat joutua maksamaan hoitokulusi itse ha hakemaan tämän jälkeen korvauksia Kelasta kuuden kuukauden aikana kulujen maksamisesta laskettuna. Monissa hoitolaitoksissa sairausvakuutuksen osuus hoidetaan potilaan puolesta. Säilytä alkuperäisten kuittien kopiot ja liitä nämä tarvittaessa liitteeksi hakemukseesi. Muista myös ottaa Kelakorttisi mukaan. Noudata aina vakuutusyhtiösi sekä Kelan antamia ohjeita.